Kaliteli Siteler

Domain

7 Mayıs 2012 Pazartesi

Bebeklerin Hastalık Döneminde Beslenme

Hastalıklarda Beslenme

Ateş

Eğer çocuk emiyorsa emzirmeye devam edin. Özellikle suyu kaynatıp soğutulduktan sonra verin. Her çeşit sıvı içeceği deneyin. Eğer çocuğunuz çok miktarda içemiyorsa kısa aralıklarla az az verin. Doktorunuza danışmadan aspirin vermeyin.

Bebeklerin Hastalık Döneminde Beslenme

Kusma

Yemeği unutun. Çocuğunuz istediği zaman, biraz sıvı vermeyi deneyin. Bebeğinizin midesi düzelene kadar, yavaş yavaş miktarı ve beslenme aralarını arttırın. Karbonatsız soda, nane ve şekerli çayla başlayıp, mide düzelirse hafif katı yiyeceklere başlayın. Eğer kusma başlarsa, tekrar sıvıya dönün. İkinci gün devam ederse doktora başvurun.

İshal

Çocuk anne sütü ile besleniyorsa emzirmeye devam edin. İnek sütü veriyorsanız yerine yoğurt verin. Bol kaynamış soğumuş su, bu su ile yapılan tuzlu ayran, açık çay ile elma, şeftali, koruk, kızılcık gibi meyveleri ezip suyunu çıkararak verin. Kaybettiği vitamin ve mineralleri yeniden kazanması için havuç çorbası yapın. Bebeğe iyi gelecek yiyecekler, biraz tuzlanmış, haşlanmış patates, yoğurtlu pirinç lapası, yoğurt, muz ve elma rendesidir. Çocuğunuz altı aylıktan ufaksa doktorunuza danışın.

Her zaman hatırda tutmanız gereken diyet:

Yoğurt, Muz, Patates haşlama, Pirinç lapası, Elma, şeftali rendesi

Bu yiyecekleri çocuğunuza dört saatte bir ve az miktarlarda verip ishali kontrolünüz altında tutun. İshal çok şiddetli oldu ise eczaneden alacağınız tuz, şeker karışımı paketleri tarif üzerine kullanın. Tüm tedaviye rağmen 48 saatte ishal düzelmezse hemen bir sağlık kuruluşuna başvurun.

Kabızlık

Bol bol sıvı gıda verin (kaynatılmış soğutulmuş su, meyve suları, meyveler ve yoğurt). Sütlü besinlerden, elma, muz, pirinç ve jelatinden kaçının. Kayısı ve eriği ezerek, üzüm, portakal sularından verin. Sebze çorbasının içine koyduğunuz yağın miktarını artırın. Az hareketli çocuklarda hareketi artırın.

Birçok anne baba iki veya üç günde bir kaka yapan çocuklarını kabız zannederler. Halbuki kabızlık süreyle ölçülmez bir günde bir kaç sefer taş gibi kaka yapan veya haftada bir çok miktarda sert kaka yapan çocuklara kabız denir.

Yemeğe Dönelim

Hastalıktan kalkan çocukları, yeni baştan yemek yeme alışkanlıklarına döndürmek için bazı fikirler:

• Bıkmayı önlemek için, sık sık kahvaltı şeklinde ve sulu yiyecekler verin.

• İstediğin yerde ye politikası uygulayın.

• Yeni yöntemler deneyin. Kürdanla yemek gibi.

• Ufak porsiyonlarda servis yapın.

• Yatağının baş ucuna meyve suyu koyun.

• Sandviçlerini şekillendirin.

• Evin içinde, yerde piknik yapın.

0 yorum

Yorum Gönder