Kaliteli Siteler

Domain

7 Mayıs 2012 Pazartesi

Pamukçuk

Ağız mukozasının iltihaplanmasıdır. Bir çeşit mantar oluşumudur.

Genellikle yetersiz beslenmiş, zayıf bünyeli süt çocuklarında görülmekle birlikte, uzun süren hastalıklar sonucu zayıf düşmüş yetişkinlerde de görülür. Dilin ucunda ve kenarlarında, yanakların ve dudakların iç kısımlarında beyazımsı küçük şişlik ve kızartılar şeklinde ortaya çıkar. Bu durumdaki çocuğa veya yetişkine, asitli yiyecekler verilmez. Ağız temiz tutulur.

PAMUKÇUK BİR BAŞKA TARİFİ VE ANLATIMI

Ağız içinde pamukçuk denilen bir mantarın üremesinden ileri gelen hastalıktır. Hayatın her devresinde görülürse de daha ziyade yeni doğan çocuklarda olur. Yeni doğan ve iki aylık çocuklarda ağzın kuruluğu bu mantarın ütmesine çok yarar. Emilen sütün ağızda kalan ufak parçalan da mantarın çoğalmasına yardım eder.

İyi temizlenmemiş emzikler ve süt şişeleri, çocuğun meme emeceği yer, bulaşma için birer sebeptir. Evvelâ dilin üs-tün’Üe, sonra yanakların içinde, beyazlıklar görülür. Bunlar altındaki sümüksel zarına yapışıktır.

Fakat kolaylıkla kaldırılabilir ve altından kırmızı, kanayan, sümüksel zar meydana çıkar. Hastalık tedavi edilmezse beyazlık hafif sarı ve esmerimtrak bir renk alır, kurur çatlar. Çocuk meme veya emziğini biraz emdikten sonra birdenbire bırakır.

Tedavisi:

pamukcuk, pamukcuk Tedavisi Sebepleri Belirtileri Nedenleri, pamukcuk İçin Şifalı Bitkiler

* Ağız ve annenin meme ucu karbonatlı su ile silinir. Ağza kara dut şurubu sürülür veya damlatılır. Ağza, halk arasında mavi damla diye bilinen, ‘bleu de metilen’li damla damlatılır.

* Kaynamakta olan bir bardak suya, bir tutam hatmi çiçeği konur, kısa bir sûre demlenir ve

suyun soğuması beklenir. Sonra da ağız bu suyla silinir.

0 yorum

Yorum Gönder