Kaliteli Siteler

Domain

5 Mayıs 2012 Cumartesi

Çocuklarda Cilt Bakımı

Çocuklarda Cilt Bakımı Nasıl Yapılmalıdır.?

Kızınız için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri onun cildini güneşten korumaktır. Güneşten koruyucu krem sürmeden dışarıda oynamasına izin vermek, onu sızlayan güneş yanıkları açısından risk altında bırakmaktır; ayrıca hızla erken yaşlanmaya götüren bu yol kızınızda cilt kanseri riskini de artırır. Pek çok habis melanom cilt kanserinin en tehlikeli türü vakasında geriye dönük araştırma yapıldığında, çocukluk çağında aşırı düzeyde güneşe maruz kalma öyküsünün olduğuna dair kanıtlar giderek artmaktadır.

Erkek çocukların da güneşe karşı aynı şekilde korunması gerekir; ancak cinsiyet ayrımcılığı yapan biriymişim gibi algılanma pahasına da olsa şunu söylemeliyim ki, kızlar genellikle ciltlerinin görünümü konusunda çok daha bilinçlidir ve 30 yaşındaki kızınızın göz çevresindeki kırışıklıkları fark etme olasılığı ikiz erkek kardeşininkine göre çok daha fazladır. Ona küçük yaştayken güneşten korunmayla ilgili olumlu alışkanlıklar kazandırmanız, yaşamının geri kalan bölümü için de iyi bir başlangıç şablonu oluşturacaktır. Küçükken güneşte bronzlaşmanın sağlığı için iyi olmadığını öğrenirse büyüdüğünde güneş altında “yatıp kızarmak” için yanıp tutuşmayacaktır.

Genç bir cildi korumanın en iyi yolu, özellikle saat 11.00 ile 15,00 arasında güneşe çıkmamaktır; ancak bunun yanında giyinme şekli de önemlidir. Kumaş ne kadar sık dokuluysa güneşe karşı o kadar fazla koruma sağlayacaktır; günümüzde bazı mayolar UV (ultraviyole, morötesi) ışığını kesecek biçimde özet olarak tasarlanmaktadır.

Islak giysiler esner ve UV ışığına karşı koruma özelliğinin yaklaşık yarısını yitirebilir; onun için suda oynadıktan sonra üstündekileri mutlaka kuru giysilerle değiştirin.

Cilt tipi ne olursa olsun bütün çocuklar dışarı çıktıklarında tercihen ense koruması da olan geniş siperlikti şapka giymeli ve güneş gözlüğü takmalıdır; güneş ışığı, kataraktın başlıca nedenidir.

Güneşten koruyucu kremler cildi korumada yararlı olmakla birlikte, ne kadar güçlü olursa olsunlar güneş ışığına karşı hiçbir zaman tam bir koruma sağlamaz. Ayrıca bu kremler çocuğun güneş altında daha uzun zaman geçirmesini sağlamak amacıyla kullanılmamalıdır. Çocuklar okuldayken de dışarıda oynarlar; kızınız okuldayken güneşten koruyucu krem süremiyorsa, sabah evden çıkmadan önce krem sürmeyi rutin haline getirin.

Güneşten koruma faktörü, güneşten koruyucunun tehlikeli UV ışığını süzebilme gücünün bir ölçümüdür. 15 faktör güneş kremi, yüzde 93 koruma sağlar; daha yüksek koruma faktörleri de vardır ama bunlar genellikle çok daha pahalıdır ve bir nebze daha iyi koruma sağlamak dışında bir üstünlükleri yoktur. Ayrıca bunlar yalancı bir güvenlik duygusu da uyandırabilir. Oysa 60 faktör güneş kremi kullansanız da güneş yanığı riski söz konusudur. Güneşten koruyucuların çoğunun raf ömrü sadece 2-3 yıldır. Yani banyo dolabında rafın gerisinde kalmış olan şişeyi ne zaman aldığınızı hatırlamıyorsanız, atın gitsin!

UVA ışınlan da yanığa yol açabilir. Güneşten koruyucuların bazılarında bu özellik yıldızlarla derecelendirilir; diğerlerinin üzerindeyse “geniş spektrurnlu” koruma sağladığı yazar. Genellikle suya dayanıklı markalar tercih edilir (özellikle de, sığ havuza girip çıkan çocuklar için); ancak bunlar bile ciltte sürekli kalmaz ve 2 saatte bir olmak üzere sık sık yeniden sürülmeleri gerekir.

Özetleyecek olursak, şunları uyguladığınızdan emin olun:

* Sık sık güneşten koruyucu krem sürün.

* Ense bölgesini de koruyan, geniş siperlikli bir şapka takın. Güneş gözlüğü kullanmasını sağlayın.

Yüzdükten sonra kuru giysiler giydirin. » Mümkünse öğle saatlerinde güneşe çıkarmayın.

Çocukluk çağında cildine iyi baktığınız için, kızınız yaşamının sonraki dönemlerinde size teşekkür edecektir.

Özetle…

Kız bebekler çok fazla bakım gerektirir. Doğumdan 11 yaşına gelene kadar bu bakımı sağlamak aile bireylerinin, özellikle de annenin işidir. Umarım bu bölümün yardımıyla işiniz biraz daha kolaylaşır ve kızınızın hem fiziksel hem de ruhsal hastalıklarla ilgilenirken, gelişimini izlerken, aşıları için hekime götürürken ve olası sorunlara karşı bir gözünüzü açık tutarken, yaptığınızın doğruluğundan emin olursunuz. Pek çok sorunu erken dönemdeyken halletmek daha kolaydır; bu nedenle, endişe duyduğunuz herhangi bir durumla ilgili olarak bir sağlık uzmanına danışmaktan çekinmeyin.

Çocuklarda beslenme konusunun erken dönemlerde çok önemli olduğu açıktır. Bu nedenle büyümekte olan kızınız için en kaliteli beslenmeyi sağlayarak ve düzenli egzersiz yapması konusunda onu destekleyerek kızınıza nasıl yardımcı olabileceğinizi özellikle vurgulamaya çalıştım. Ancak çocuğun yaşamının başlangıcından itibaren genetik yatkınlık ve çocukluk çağı enfeksiyonları, boşanma ve büyük kayıplar gibi konularla başa çıkabilme becerisi (ve sizin başa çıkabilme beceriniz) gibi başka etkenler de devreye girer.

Bir kız bebeğin yalnızca fiziksel sağlığıyla ilgilenmekle kalmayıp onunla oyun oynuyor, ona sevginizi veriyor, özen gösteriyor ve 2, Bölüm’de anlatılan değişiklikleri öngörebilisyorsanız, onun için en iyi bakımı sağlıyorsunuz demektir.

0 yorum

Yorum Gönder