Kaliteli Siteler

Domain

5 Mayıs 2012 Cumartesi

Boğulmalarda İlk Yardım Nasıl Yapılmalıdır.?

Boğulmalar, Boğulmalarda İlk Yardım Nasıl Yapılmalıdır.?

Suda boğulma olabileceği gibi özellikle bebeklik döneminde besinlerin veya küçük cisimlerin nefes borusuna kaçması ile de boğulma olabilir. Her iki halde de vücutta oksijensiz kalmaya bağlı belirtiler ve bulgular ortaya çıkar.

Tedavide solunum yoksa yapay solunum ve kalp masajına başlanır. % 100 oksijen verilir. Eğer solunum düzensiz ise yutulan suyun çıkarılmasından önce ağızdan ağıza solunum yaptırılması daha önemlidir.

Boğulma halinde, çocuğu hemen baş aşağı ters çevirerek sırtından ve göğsünden aynı anda kuvvetlice vurarak boğaza kaçan yabancı cisim çıkartılmaya çalışılmalıdır. Bu işlemi birkaç kez yaptıktan sonra ağız içine bakılmalı ve nefes almayı engelleyici yabancı cisim görülürse işaret parmak bir çengel gibi kullanılarak çıkarılmalıdır.

Bebeklik çağında kolye veya boyuna geçirilen kolyeli emzikler de asılarak boğulmaya neden olabilir. Bir düşme anında kolyenin etrafındaki bir cisme takılması böyle bir kazaya neden olabilir. Bu nedenle bebeklerde kolye kullanılmamalıdır.

Çocuklara küçük yaşlarda yüzme öğretilmeli, yüzme bilseler bile çocukları suda yalnız bırakmamalıdır.

Kabuklu kuruyemişler ve sert çekirdekli meyveler çocuklara ayıklanmadan verilmemelidir.

Taneli yiyecekler, lokum ve küçük parçalı oyuncakların özellikle 3 yaşın altında aspirasyona bağlı boğulma riski taşıdıkları unutulmamalıdır.

0 yorum

Yorum Gönder